Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Στη μάχη η Αντικαπιταλιστική Αριστερά-Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ

Της Ντίνας Χαριτάτου

Σε μια μαζική ολομέλεια το Σάββατο 15/2 αποφάσισε τη συμμετοχή της στην εκλογική μάχη η Αντικαπιταλιστική Αριστερά-Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία, το περιφερειακό σχήμα που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην ολομέλεια με τη συμμετοχή μελών από όλους τους νομούς της Κ. Μακεδονίας, έγινε μια πλούσια συζήτηση για το περιεχόμενο και τους στόχους της εκλογικής παρέμβασης.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον απολογισμό δράσης του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Κούτρα που αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες ενάντια στην πολιτική της διοίκησης Ψωμιάδη-Τζιτζικώστα (ΝΔ) που μαζί με την παράταξη Μπόλαρη του ΠΑΣΟΚ στήριξαν και εξειδίκευσαν τις μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, καθώς και γενικότερα στην τοποθέτηση στο πλευρό των κοινωνικών αγώνων από τη σκοπιά της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.
Μέσα από το διάλογο αναδείχτηκε το πλαίσιο στόχων για την  αποφασιστική καταδίκη της κυβέρνησης και της πολιτικής κυβέρνησης -ΕΕ-ΔΝΤ, των Μνημονίων και του Καλλικράτη, αλλά και των Τζιτιζικώστα και Ψωμιάδη και όσων έχουν το επίσημο ή ανεπίσημο χρίσμα τους (Ιωαννίδης-ΝΔ, Μπόλαρης-ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ). Παράλληλα την αποφασιστική καταδίκη της ΕΕ, καθώς και την ανάδειξη μιας ισχυρής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, μιας δύναμης που ενισχύει την ανάπτυξη μαχητικών αγώνων με πρόγραμμα την εργατική διέξοδο από την κρίση.
Αυτοί οι στόχοι προκύπτουν από την αξιοποίηση μιας πλούσιας πείρας αγώνων στην προηγούμενη περίοδο στο εργατικό κίνημα, τη νεολαία και τους αγρότες, το κίνημα της γειτονιάς και τις πλατείες της αγανάκτησης, την αντιφασιστική δράση. Εξάλλου πολλοί από όσους έλαβαν το λόγο είναι από τους πρωταγωνιστές αυτών των κινητοποιήσεων.

Αυτός ο δρόμος δεν περνάει μέσα από την πρόταση του σχήματος της Δ. Χαραλαμπίδου που στα πλαίσια της διαχειριστικής λογικής του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο στενό ορίζοντα της ΕΕ, επικεντρώνει στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών πόρων για την ανεργία, τη στιγμή που πρόκειται για ψίχουλα που θα διατεθούν για τη στήριξη της επιχειρηματικής δράσης, με την προϋπόθεση μάλιστα ελαστικών σχέσεων εργασίας. Από την άλλη το ΚΚΕ με τον υποψήφιο του Γ. Ζιώγα είναι προσανατολισμένο στην κομματική καταγραφή, αφού η λαϊκή πάλη με χαρακτηριστικά ανατροπής μετατίθεται σε άλλη φάση λόγω συσχετισμών.
Στην κατεύθυνση αυτή άξονες της εκλογικής διακήρυξης θα είναι η διαγραφή του χρέους και η παύση πληρωμών, η κατάργηση του Μνημονίου, η έξοδος από ευρώ και ΕΕ, η εθνικοποίηση τραπεζών και επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, η ριζική αναδιανομή του πλούτου και η κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Ιδιαίτερα απασχόλησε την ολομέλεια η σύνδεση του αντικαπιταλιστικού αυτού προγράμματος με τα κρίσιμα προβλήματα της Κ. Μακεδονίας, που έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση. Στη βάση της εκτίμησης για το τοπικό κράτος που εξειδικεύει την κυρίαρχη πολιτική σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά της απόφασης να αναδειχτούν οι κοινωνικοί αγώνες και το πλαίσιο πάλης τους, η Αντικαπιταλιστική Αριστερά-Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία θα επικαιροποιήσει το πρόγραμμά της εμπλουτίζοντας το.
Ξεκινώντας από την ανάγκη ριζικής αντιμετώπισης της ανεργίας, των απολύσεων και της απλήρωτης εργασίας και το κατηγορηματικό «όχι» στη μετατροπή της περιφέρειας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν υγεία-παιδεία-κοινωνικές υπηρεσίες, μέχρι την πάλη ενάντια σε χαράτσια και κατασχέσεις, την πάλη για δημοκρατικά δικαιώματα.
Ψηλά ιεραρχείται η στήριξη της φτωχομεσαίας αγροτιάς που βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καθώς και η μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τα ΣΔΙΤ και τη λεηλασία του φυσικού πλούτου, με ανοιχτά μέτωπα τις Σκουριές και τη μεθόδευση επεκταθούν οι χρυσσοθήρες στις περιοχές Κιλκίς και Σέρρών, το ΣΜΑ Ευκαρπίας και την παράδοση της αποκομιδής-εκμετάλλευσης των σκουπιδιών στους εργολάβους, αλλά και τον αγωγό TAP στην περιοχή των Σερρών, με τους κινδύνους για το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία και το αποικιοκρατικού τύπου καθεστώς λειτουργίας του.
Στη συζήτηση αναδείχτηκε το δημοκρατικό ζήτημα και η αντιμετώπιση της φασιστικής και ρατσιστικής απειλής, όπως η αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική δράση με επίκεντρο την εναντίωση στην παρουσία στρατιωτικών εγκαταστάσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ στην περιοχή.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς-Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία του «αυτό το πρόγραμμα θα έχει σαν βασική θέση την ανάγκη ρήξης με το ασφυκτικό και αντιδημοκρατικό πλαίσιο του Καλλικράτη και της ΕΕ, αλλά και του περιφερειακού σχεδιασμού που επιβάλλούν,  υποτάσσοντας τους πόρους και τις λειτουργίες του τοπικούς κράτους στην κερδοφορία του κεφαλαίου, φιμώνοντας τη φωνή της κοινωνίας και των κινημάτων της».
Το θέμα της δημοκρατικής συγκρότησης και της αποτελεσματικής λειτουργίας του σχήματος, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, απασχόλησε την ολομέλεια, όπως και τα κριτήρια διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου. Συγκροτήθηκε γραμματεία που θα συντονίζει τη δράση, ενώ την Κυριακή 9 Μάρτη σε νέα συνέλευση θα επικυρωθεί η εκλογική διακήρυξη και οι υποψήφιοι.

αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΡΙΝ, 23.2.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου