Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Παράσταση στον ΟΑΕΔ ενάντια στα 5-μηνα της εκμετάλλευσης


Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ (στο κτίριο της διοίκησης του ΟΑΕΔ στον Άλιμο) πραγματοποίησαν δεκάδες ταξικοί συνδικαλιστές νέοι και εργαζόμενοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη 30/1. Οι εργαζόμενοι στα 5μηνα κοινωφελούς εργασίας δεν είναι αναλώσιμοι. Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα. Όχι μισή δουλειά-μισή ζωή! Στην παράσταση μοιράστηκε και η παρακάτω ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα 5μηνα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ… ΌΧΙ «ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ»
Μέσα στο πλαίσιο της βάρβαρης «ανάπτυξης» των κερδών των «επενδυτών»,  η συγκυβέρνηση Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ, υιοθετώντας πλήρως της «γραμμή» της  Ε.Ε για μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη «ζώνη ελαστικής εργασίας», θέσπισε το νέο μοντέλο εργασίας των 5μηνων κοινωφελών προγραμμάτων. Πρόκειται για προγράμματα-χωνευτήρια της πραγματικής εργασίας των νέων και μακροχρόνια ανέργων, με μόνο στόχο την πλήρη εκμετάλλευση και υφαρπαγή ολόκληρης της αξίας της εργασίας μας, αλλά και την τεχνητή μείωση της επίσημης ανεργίας.

Αφού έβγαλαν σε «διαθεσιμότητα», δηλαδή απόλυση, τους εργαζομένους που κάλυπταν πάγιες θέσεις των εργαζομένων σε Δήμους, σχολειά και νοσοκομεία, τώρα προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που δημιούργησαν ονομάζοντας  «σύγχρονη απασχόληση»  τη μισή δουλειά (ή μίνι τζομπς!) που μας προσφέρουν, μέσα από τα 5μηνα προγράμματα. Λες και οι ανάγκες μας για εργασία και  ζωή διαρκούν μόλις πέντε μήνες!
Παίζουν με τον πόνο εκατομμυρίων ανέργων, προσφέρουν μισή δουλειά, για να ξεχάσουμε ότι αυτό σημαίνει μισή ζωή. Πετάνε σαν ξερολούκουμο υπολείμματα εργασίας, πολλές φορές χωρίς ασφάλιση και φυσικά χωρίς καταγραφή της 5μηνης αυτής εργασίας, ως προϋπηρεσίας για επίδομα ανεργίας και ασφαλιστική περίθαλψη. Μας κάνουν αυτό που έχουν στόχο για το μοντέλο εργασίας εδώ και δεκαετίες, δηλαδή ευέλικτους, αναλώσιμους και «ανταγωνιστικούς», δηλαδή φθηνούς. Έτοιμους κάθε φορά για πλήρη υποταγή στον τρόπο και τα ωράρια λειτουργίας που απαιτεί το κεφάλαιο.
Δεν είμαστε αναλώσιμα χέρια και μυαλά, αρνούμαστε να δεχθούμε τις σύγχρονες μορφές δουλείας μας.
Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΚΤ και τραπεζίτες, βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, βλέπουν μόνο τα κέρδη και τους αριθμούς τους, κι ας λιμοκτονούν οι άνεργοι που φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο. Το «πλεόνασμά» τους το δημιουργούν ρουφώντας τον πλούτο που έχουν δημιουργήσει οι σημερινοί άνεργοι, οι ημιαπασχολήσιμοι των πεντάμηνων, οι απλήρωτοι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι με τις πετσοκομμένες συντάξεις…
Σε μια Αθήνα που την έχει ρημάξει η αντεργατική επίθεση τροϊκανών κυβερνήσεων και κεφαλαίου, και χειμάζεται από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ, μετά την λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων, τις μειώσεις μισθών, την εκ περιτροπής εργασία, τα «απελευθερωμένα» και τα ελαστικά ωράρια, τη δραματική συρρίκνωση των δικαιούχων των έτσι κι αλλιώς γλίσχρων επιδομάτων ανεργίας, η κυβέρνηση «χρυσώνει το χάπι» με τα 5μηνα προγράμματα εργασίας.
Άνεργη, άνεργε, να απαιτήσουμε τώρα:
  • Κατάργηση των σύγχρονων κρεματορίων εργασίας, των «κοινωφελών προγραμμάτων». Μισή δουλειά σημαίνει μισή ζωή. Δεν μπορούμε και δε θέλουμε να ζούμε για… πέντε μήνες!
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  • Επίδομα ανεργίας, ίσο με το βασικό μισθό, για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, για όσο χρόνο βρίσκονται χωρίς δουλειά.
  • Δωρεάν υγεία, ρεύμα, νερό και συγκοινωνίες στους ανέργους.
  • Τέρμα πια στην κοροϊδία του ΟΑΕΔ και της κυβέρνησης. Κατάργηση της ρύθμισης για την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου