Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Δικαίωση εργαζόμενων σε ΚΔΑΠ στη Δυτική Θεσσαλονίκη για τα δεδουλευμένα

Αρχές Δεκέμβρη του 2022, έξι εργαζόμενες του ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ Desarrollo αποφασίσαμε να προβούμε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, για μη καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών.

Οι εργαζόμενες ήμασταν απλήρωτες από τον Σεπτέμβρη! Η εργοδοσία σε διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων για την απλήρωτη εργασία, επικαλούνταν ότι δεν έγινε η χρηματοδότηση της επιχείρησης από την  Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Οι έξι καταγγέλλουσες σε συνεργασία με τα σωματεία του χώρου, κρίναμε ότι η χρηματοδότηση της επιχείρησης δεν απασχολεί τους εργαζόμενους και διεκδικήσαμε το αυτονόητο, την άμεση καταβολή των μισθών.

Μετά τις καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, ακολούθησαν αναρτήσεις της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αναζήτηση νέου προσωπικού, στοχεύοντας στην ψυχική εξουθένωση και εξάντληση των εργαζομένων. Προφανώς εξυπηρετούσε να παραιτηθούμε, όχι μόνο από τη δουλειά, αλλά και από τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του δίκαιου αγώνα μας και συμμετείχε μαχητικά σε έξι κινητοποιήσεις-διαμαρτυρίες, με κεντρικό σύνθημα «όχι στην απλήρωτη εργασία, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκες και δικαιώματα». Καμία κατάκτηση δεν θα ήταν δεδομένη χωρίς τη μαχητική και πρωτοπόρα στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στο μεταξύ, η εργοδοσία ζητούσε από τους εργαζόμενους να βάλουν «πλάτη για να σώσουν την επιχείρηση», αναβάλλοντας συνεχώς την καταβολή των δεδουλευμένων. Οι καταγγέλλουσες δεν συνηγορήσαμε στην κοροϊδία και αποσαφηνίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε η εργοδοτική αυθαιρεσία να γίνει καθεστώς, ούτε πρόκειται να υποχωρήσουμε μπροστά σε αυταπάτες. Διεκδικήσαμε την αξιοπρέπειά μας ενάντια στην εκμετάλλευση και… νικήσαμε. Πήραμε όλα τα δεδουλευμένα μας!

Στην εποχή της όξυνσης της κρίσης με την εργατική τάξη και τον λαό να πληρώνουν σκληρό τίμημα, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί το κόστος στους εργαζόμενους για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ και την άγρια επίθεση στη ζωή μας, προτάσσουμε την πάλη και τα σωματεία μέσα από τους λαϊκούς αγώνες. Καμία αναμονή! Η πάλη για αξιοπρεπή ζωή ενάντια στην εκμετάλλευση και τη φτωχοποίηση του λαού, είναι καθήκον. Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται, ήδη έχει χάσει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου