Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Συνέντευξη του Θ. Αγαπητού στο alterthess.gr


Στο πλαίσιο του αφιερώματος του alterthess.gr για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, φιλοξενείται συνέντευξη του υποψήφιου Περιφρειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με την «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία- Αντικαπιταλιστική Αριστερά», Θανάση Αγαπητού.

Επιμέλεια: Ευγενία Χατζηγεωργίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδιασμών η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η στάση σας απέναντι σε αυτά τα σχέδια;

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και  του λιμανιού, συνολικά με το πέρασμα σε ιδιώτες του δημόσιου και φυσικού πλούτου. Όχι μόνο γιατί είναι μύθος οι επενδύσεις, αφού κάποιοι ολιγάρχες δίνουν ψίχουλα και αποκτούν φυσικά μονοπώλια ή περιουσία που ο λαός δημιούργησε με κόπο και χρήμα. Είμαστε αντίθετοι γιατί η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δεν υπάρχει ζωή χωρίς αυτό. Επομένως, δημόσια 100% ΕΥΑΘ, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, φτηνό τιμολόγιο, μόνιμο προσωπικό και επαρκή συντήρηση των υποδομών. Έξω από το ΤΑΙΠΕΔ που έχει χρεωθεί το ξεπούλημα, το χρηματιστήριο, τις μετοχοποιήσεις και τα άλλα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Με τη ζωή δεν παίζουμε. Ανάλογα και με το λιμάνι. Κανένας ιδιώτης και μέτοχος, δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικός έλεγχος. Με διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού σε μόνιμες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ο ιδιωτικός τομέας έδειξε ότι λόγω της κερδοσκοπίας του ακύρωσε τις θαλάσσιες συγκοινωνίες ξεκόβοντας τη Θεσσαλονίκη. Δε χρειάζεται να το υποστούμε και στη μεταφορά προϊόντων, να έχουμε ένα λιμάνι ΙΧ για ένα δυο μονοπώλια. Καμιά ιδιωτικοποίηση λοιπόν, διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Φυσικά κάτι τέτοιο προϋποθέτει όχι μόνο σύγκρουση με την κυβέρνηση, αλλά και απαλλαγή της χώρας από το Μνημόνιο και την ΕΕ που απαγορεύουν μια τέτοια επιλογή.

Η ανεργία και η αποβιομηχάνιση έχουν αναδειχθεί σε μείζονα προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με ποιο τρόπο μπορεί η διοίκηση της Περιφέρειας να συμβάλει στην αντιμετώπιση τους;

Η προπαγάνδα κυβέρνησης και ΕΕ που ζητά εξουσία ζωής και θανάτου για την εργοδοσία και το κεφάλαιο, προκειμένου η κερδοφορία του να δώσει θέσεις εργασίας, αποδείχτηκε ένα παραμύθι. Το κεφάλαιο πήρε τα πάντα, από τους μισθούς των 200-300 ευρώ μέχρι τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών που επιτρέπει τη μαύρη και απλήρωτη εργασία: 1 εκατ. εργαζόμενοι δεν πληρώνονται. Δουλειά την Κυριακή, τζάμπα δουλειά ως κατάρτιση-μαθητεία και φυσικά καταστολή των εργατικών αγώνων, όπως στην περίπτωση του «Φούρνου του Λάμπρου» στο κέντρο της πόλης που η αστυνομία κινητοποίησε δεκάδες αστυνομικούς για τη διαμαρτυρία που απαιτούσε τα δεδουλευμένα. Τι πήραν λοιπόν οι εργαζόμενοι από τα θετικά στοιχεία και νούμερα στο εμπόριο και τον τουρισμό; Απολύσεις, πληρωμή με έναντι, κουπόνια ή καθόλου, εργοδοτική τρομοκρατία.
Σε αυτή την περιφέρεια λοιπόν το πρώτο που μπορεί να γίνει είναι να μη δημιουργηθούν νέες θέσεις ανεργίας και επισφαλούς εργασίας. Άρα όχι στα ΕΣΠΑ που δίνουν ψίχουλα, 2 δισ. το χρόνο για όλη τη χώρα κατά μέσο όρο, με την προϋπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων, των επισφαλών θέσεων εργασίας και φυσικά το χαράτσι για τους πολίτες για να μην είναι δωρεάν οι υπηρεσίες.


Το δεύτερο που χρειάζεται η περιφέρεια είναι σύγκρουση με την ΕΕ που στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίου επιτρέπει να φεύγουν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό ή δεν επιτρέπει να περάσουν σε εργατικά χέρια οι επιχειρήσεις που η κερδοσκοπική λογική του κεφαλαίου θεωρεί «μη ανταγωνιστικές»  όπως η ΒΙΟΜΕ ή επιχειρήσεις όπως η ΕΛΒΟ που είναι ανταγωνιστικές με αυτές των χωρών που ηγεμονεύουν στην ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία.
Ο αγώνας για έξοδο από την ΕΕ και εθνικοποίηση των επιχειρήσεων και τραπεζών είναι προϋπόθεση για δουλειές και είναι αναγκαία η στράτευση σε αυτόν. Να πούμε βέβαια ότι η κρίσιμη παράμετρος σε αυτή την πάλη είναι ένα εργατικό κίνημα που δε θα αφήσει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στο έλεος της λεηλασίας των εργοδοτών, όπως συμβαίνει σήμερα με το ΕΚΘ και τα άλλα εργατικά κέντρα. Και η πρόταση της Ανταρσίας συνδέεται με το κάλεσμα για μια ταξική αναγέννηση του εργατικού κινήματος στη βάση των δικαιωμάτων και της σύγκρουσης με κυβέρνηση-κεφάλαιο-ΕΕ.

Τόσο στη Χαλκιδική όσο και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στις Σέρρες και το Κιλκίς επιχειρείται η έναρξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων εγείροντας πλήθος αντιδράσεων από τους κατοίκους. Τι στάση θα κρατήσετε απέναντι στο θέμα αν εκλεγείτε;

Η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία έχει και θα έχει σταθερά θέση κατά της λεηλασία της Χαλκιδικής και της Κ. Μακεδονίας από τους χρυσοθήρες. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων και του αγώνα που κάνουν για φύγουν οι χρυσοθήρες εδώ και τώρα. Απαιτούμε και μεις μαζί τους, όπως όλο το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης που αγκαλιάζει την κοινωνική πλειοψηφία, το τέλος όλων των διώξεων σε βάρος των κατοίκων της περιοχής και του αγώνα τους. Αυτή τη στάση είχαμε από την πρώτη στιγμή στην κοινωνία, τις τοπικές πρωτοβουλίες στη ΒΑ Χαλκιδική, το Στρυμονικό κόλπο, τις Σέρρες και το Κιλκίς, αλλά και στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου ο σημερινός σύμβουλος της Ανταρσίας Γ. Κούτρας ήταν σταθερά φωνή του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις. Θέση μας είναι ότι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου πρέπει να γίνεται με κοινονικο - οικονομικά κριτήρια προς όφελος του λαού, με συνυπολογισμό των αναγκών, του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όχι με ιδιωτικοοικονομικά από το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο που για το κέρδος ακολουθεί ληστρικές μεθόδους εκμετάλλευσης καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Ποια μέτρα θα λάβετε αν εκλεγείτε Περιφερειάρχης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;

Όπως επισημαίνει και η ερώτησή σας, η ανθρωπιστική κρίση είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Επειδή δε θέλουμε να ξεχωρίσουμε την επιβίωση από μια ζωή αξιοβίωτη, καλούμε σε σύγκρουση για την ανατροπή της. Δε μας αξίζει σαν κοινωνία να παλεύουμε να εξασφαλίσουμε λ.χ. συσσίτια ή ένα ξενώνα και την ίδια ώρα πολλαπλάσιοι άνθρωποι να βρίσκονται χωρίς δουλειά, να έχουν σπίτι, μισθό ή σύνταξη υπό κατάσχεση. Άρα σύγκρουση και αγώνας για κατάργηση των Μνημονίων, διαγραφή του χρέους ―και του ιδιωτικού που απειλεί σπίτια, χωράφια, μισθούς― έξοδο από ΕΕ και ευρώ που επιβάλλουν αυτό το καθεστώς. Εξάλλου η ΕΕ με βάση τις «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας - Δημόσιο Λογιστικό», παραχωρεί στην Κομισιόν το δικαίωμα να καταρτίζει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και να έχει απόλυτο έλεγχο της οικονομίας. Όταν το έλλειμμα υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ έρχονται αυτόματα μέτρα «διόρθωσης», ενώ όταν ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ έχουμε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή κυρώσεων: πρόστιμα της τάξης ακόμα και του 0,1% του ΑΕΠ. Όταν το δημόσιο χρέος ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ επιβάλλονται από την ΕΕ μνημόνια ώστε να μειώνεται κατά 1/20 ανά έτος. Στο τέλος του 2013 το χρέος της Ελλάδας ήταν στο 175,7% του ΑΕΠ, άρα τα χειρότερα είναι μπροστά μας όσο παραμένουμε στη ζώνη του Ευρώ και τη μέγκενη της ΕΕ. Κάθε χρόνο κι ένα μνημόνιο τουλάχιστον 15 δισ., για πολλές δεκαετίες. Παραπέρα, εθνικοποίηση επιχειρήσεων και τραπεζών με κοινωνικό έλεγχο, μαζί με ριζική αναδιανομή του πλούτου υπέρ του λαού. Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους και τσάκισμα της φασιστικής απειλής.

Ποια στάση θα κρατήσετε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα απέναντι στην καύση των απορριμμάτων και στην κατασκευή μεγάλων έργων μέσω ΣΔΙΤ;

Η στάση είναι σταθερά από την αρχή αυτής της συζήτησης υπέρ των μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων που είναι σε ισορροπία με το περιβάλλον, από δημόσιες υπηρεσίες, με προσωπικό μόνιμο σε θέσεις εργασίας μόνιμες και αξιοπρεπείς, δωρεάν για τους πολίτες. Άρα είμαστε ενάντια στην ρυπογόνα καύση απορριμμάτων και τα ΣΔΙΤ που επιβάλλουν την κερδοσκοπία του κεφαλαίου ως βασική παράμετρο παροχής υπηρεσιών, μαζί με το καθεστώς της επισφαλούς εργασίας, δηλ. 200-300 ευρώ, μισο-ασφαλισμένες κλπ. Είμαστε και ενάντια στα ΕΣΠΑ που προϋποθέτουν αυτόν το δρόμο. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλευρό των κατοίκων της Ευκαρπίας στον αγώνα τους ενάντια στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις κερδοσκοπικές ορέξεις του Μπόμπολα. Στηρίζουμε τις θέσεις και πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι επεξεργασμένες προτάσεις του κινήματος ενάντια στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στους δήμους.

ΠΗΓΗ: alterthess.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου