Η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020, διεξήχθη σε συνθήκες πρωτοφανών απαγορεύσεων και καταστολής σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσε κορύφωση της κρατικής-κυβερνητικής καταστολής της τότε κυβέρνησης ΝΔ, που με πρόσχημα την πανδημία και τη δήθεν υγειονομική προφύλαξη, προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει στο «γύψο» τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή που προσπάθησαν να περιορίσουν το δικαίωμα στις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις, περνούσαν στη Βουλή μια σειρά αντεργατικά μέτρα.
Σε εκείνη την επέτειο του Πολυτεχνείου, εφαρμόστηκαν ταυτόχρονα ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και τα αντιδημοκρατικά διατάγματα της κυβέρνησης που απαγόρευσαν σε όλη την επικράτεια τις εκδηλώσεις τιμής και αγώνα για το Πολυτεχνείο. Η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε κατεχόμενη πόλη, με τις δυνάμεις καταστολής να αποκλείουν το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και κάθε σημείο. Η μεθόδευση αυτή ακυρώθηκε στην πράξη από τη γενναία στάση εκατοντάδων διαδηλωτών και διαδηλωτριών, που αψηφώντας τις απαγορεύσεις, έκαναν το καθήκον απέναντι στην ιστορική επέτειο της 17ης Νοέμβρη και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει. Διεκδίκησαν στην πράξη το δικαίωμα να διαδηλώσουν για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Η απάντηση της αστυνομίας, κατ' εντολή της κυβέρνησης, ήτανε λυσσαλέα. Ακυρώνοντας κάθε πρόσχημα περί «υγειονομικής προστασίας», περικύκλωσαν την πορεία, επέβαλλαν συνθήκες συνωστισμού, και πραγματοποίησαν συλλήψεις διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Σε μια προσπάθεια γενικευμένης ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης, έγραψαν πάνω από 60 πρόστιμα των 300€ σε διαδηλωτές, αλλά και 1 πρόστιμο των 3.000€ για «οργανωτή» διαδήλωσης, και προχώρησαν σε 6 συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες για «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», «διασπορά μολυσματικής νόσου», «βία κατά υπαλλήλου» κτλ.
Η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020 αποτέλεσε μια σημαντική καμπή στην πάλη για το σπάσιμο της κρατικής καταστολής και του κυβερνητικού αυταρχισμού, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας. Η βάρβαρη πολιτική αυτή της καταστολής και των απαγορεύσεων, βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εφαρμογή ενάντια σε κάθε λαϊκό αγώνα: ενάντια στους φοιτητές με την πανεπιστημιακή αστυνομία και τη στρατοπέδευση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ενάντια στο εργατικό κίνημα με τη βάρβαρη καταστολή στο εργοστάσιο Μαλαματίνα, ενάντια στις διαδηλώσεις που χτυπιούνται καθημερινά, αλλά και πρόσφατα με τις βάρβαρες πρακτικές ενάντια στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Η πολιτική αυτή βάζει στο στόχαστρο συνολικά τις λαϊκές ελευθερίες και τα μέσα πάλης του λαϊκού κινήματος: τη διαδήλωση και την απεργία.
Μάλιστα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Δήμος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζοντας στην ίδια ρότα, επέδωσαν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε δυνάμεις της Αριστεράς για αφισοκόλληση και διανομή πολιτικού υλικού, χρησιμοποιώντας ανυπόστατα δήθεν περιβαλλοντικά και άλλα προσχήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμα μορφή ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, πρόκειται για φίμωση της πολιτικής έκφρασης, που θέλει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση-διαγραφή αυτών των προστίμων.
Για αυτό το λόγο η δική των 6 συλληφθέντων της πορείας του Πολυτεχνείου πρέπει να μετατραπεί σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, σε βήμα υπεράσπισης των λαϊκών ελευθεριών. Αυτές οι διώξεις δεν πρέπει να περάσουν και δεν θα περάσουν! Η δίκη πρέπει να μετατραπεί σε υπόθεση κάθε εργαζόμενου και νεολαίου, κάθε μαζικού φορέα, κάθε αγωνιστή, κάθε συλλογικότητας, κάθε δημοκράτη.
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών - διαδηλωτριών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου