Την Κυριακή 6 Αυγούστου, 72
χρόνια μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, πραγματοποιήθηκε η 55η
Διεθνής Αντιπολεμική Συνέλευση στην Ιαπωνία με κεντρικό θέμα το δυνάμωμα ενός διεθνούς
αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στους εξοπλισμούς, τα πυρηνικά και τους ανταγωνισμούς
των ιμπεριαλιστών. Οι εργασίας της Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν στο Τόκιο και
σε έξι ακόμα πόλεις της Ιαπωνίας. Την Εκτελεστική
Επιτροπή της 55ης Διεθνούς Αντιπολεμικής Συνέλευσης που είχε την
ευθύνη της διοργάνωσης αποτελούσαν η Γιαπωνέζικη Ομοσπονδία Αυτοδιεθυνόμενων Φοιτητικών
Ενώσεων-Zengakuren,
η Αντιπολεμική Επιτροπή Νεολαίας της Ιαπωνίας και η Επαναστατική Κομμουνιστική
Ένωση Ιαπωνίας (Επαναστατική Μαρξιστική Τάση)-JRCL (RMF).
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνέλευσης
έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:
Αντιπολεμική διαδήλωση στην Ιαπωνία (18.6.2017) |
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει την 55η Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση και στέλνει ένα θερμό μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης στο λαό της Ιαπωνίας και τις μαχόμενες δυνάμεις του αντιπολεμικού κινήματος.
Αναμφίβολα ζούμε σε μια κρίσιμη καμπή των εξελίξεων που έχει πυροδοτήσει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Ο κόσμος του κεφαλαίου προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση φορτώνοντας τα βάρη στην παγκόσμια εργατική τάξη και τους λαούς, προκαλώντας μεγαλύτερη εκμετάλλευση, ανεργία, ακραία φτώχεια, πλήττοντας τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον.
Οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και οι ανταγωνισμοί τους με Ρωσία και Κίνα είναι μία από τις βασικές αιτίες για τις πολεμικές συγκρούσεις στον 21ο αιώνα.
Η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, σαν αποτέλεσμα της παρατεταμένης κρίσης του καπιταλισμού, σηματοδοτεί νέα όξυνση των ανταγωνισμών και αναδιαπραγμάτευση των όρων της λεγόμενης ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης. Οι αστικές πολιτικές ηγεσίες είτε μιλάνε στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης» και των ανοιχτών αγορών είτε στο όνομα του εθνικισμού και της προστασίας των οικονομιών, υιοθετούν την ίδια στρατηγική απέναντι στους εργαζόμενους και τους λαούς. Μεγαλύτερη εκμετάλλευση, λιγότερες ελευθερίες. Σε αυτό το τοπίο αναπτύσσονται οι εθνικιστικές, φασιστικές, νεοναζιστικές, ρατσιστικές ιδεολογίες και τα δόγματα του θρησκευτικού σεχταρισμού, όπως στην περίπτωση του υπεραντιδραστικού «Ισλαμικού Κράτους» που διαιρούν τους λαούς και τους υποτάσσουν στα καταστροφικά σχέδια του κεφαλαίου.
Αυτό βλέπουμε στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην Άπω Ανατολή γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, όπως επισημαίνει το κάλεσμα της Διεθνούς Αντιπολεμικής Συνέλευσης. Το βλέπουμε στην Μ. Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο, στον πόλεμο στη Συρία. Στο Απαρτχάιντ του κράτους κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ και τον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Στην αντίσταση στον αυταρχισμό του Ερντογάν στην Τουρκία, στον αγώνα του Κουρδικού λαού. Στη Λατινική Αμερική και τη δράση της αντιδραστικής δεξιάς αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.
Στην πρόσφατη σύνοδο του G20 στο Αμβούργο είδαμε αυτές τις τάσεις να επιβεβαιώνονται, αλλά και μια μαχητική λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στον κόσμο της εκμετάλλευσης, η οποία έδωσε αισιοδοξία και φόβισε τόσο τον κόσμο του κεφαλαίου.
Οι κοινωνικοί αγώνες στην εποχή μας υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες σε δύσκολες συνθήκες. Όσο και αν φαίνονται ανίκητος, ο κόσμος του κεφαλαίου συναντά σημαντικές αντιστάσεις και εργατικούς αγώνες. Η ενότητα και η ανατρεπτική γραμμή, η ταξική ανεξαρτησία και το σταθερό μέτωπο ενάντια σε κεφάλαιο, ιμπεριαλισμό και πόλεμο, η αλληλεγγύη και διεθνισμός, είναι μαζί με την εργατική δημοκρατία τα στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν σε αντεπίθεση για την αντίσταση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και για την κοινωνική απελευθέρωση.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων, δηλαδή των αντιδραστικών μέτρων που συμφωνούν οι κυβερνήσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ στο όνομα του Χρέους. Το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε το τρίτο, το δικό της μνημόνιο, αφού προηγουμένως αγνόησε προκλητικά το ΟΧΙ στο μνημόνιο που ψήφισε το 62% του ελληνικού λαού. Σε αυτήν την πολιτική στηρίζεται από την φιλοΕΕ αντιπολίτευση και τον κρατικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό που ελέγχει την ΓΣΕΕ. Η δίκη για την εγκληματική δράσης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, κάτω από την πίεση και του αντιφασιστικού κινήματος αποκαλύπτει πώς αξιοποιείται από το κεφάλαιο σαν δύναμη ρατσιστικού μίσους, αντικομμουνισμού και ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την επικίνδυνη πολιτική ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο προωθεί τον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει για ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής και ένα ταξικά αναγεννημένο εργατικό κίνημα που θα δώσουν προοπτική στους κοινωνικούς αγώνας. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνει ένα αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα με κεντρικά σημεία τη διεκδίκηση:
- της ανατροπής και ξηλώματος των μνημονίων, την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
- της μονομερούς παύσης πληρωμών και διαγραφής του χρέους
- της εθνικοποίησης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο
- της αποφασιστικής υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων
- της εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ. Την έξοδο από το ΝΑΤΟ
Τα συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, με το κλίμα εθνικισμού, ρεβανσισμού και πατριδοκαπηλίας που προωθούν αστικοί κύκλοι. Ο ανταγωνισμός αυτός είναι αντιδραστικός από όλες τις πλευρές.
Χαιρετίζουμε τους αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Με όπλο το διεθνισμό και την αλληλεγγύη των λαών να δώσουμε τη μάχη ενάντια στον εθνικισμό, το φασισμό, το ρατσισμό, το θρησκευτικό σεκταρισμό, το φυλετισμό, κάθε αντιδραστική ιδεολογία που διαιρεί τους λαούς και τους εργαζόμενους και στηρίζει φονική μηχανή του πολέμου. Οι αγώνες για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών του κεφαλαίου, την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών και την πάλη για ένα πιο δίκαιο κόσμο μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Για να πάρουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν και την εξουσία στα χέρια τους, για να ανοίξει μια νέα εποχή για το σοσιαλισμό, την κοινωνική χειραφέτηση και την απελευθερωτική προοπτική του κομμουνισμού.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της 55ης Διεθνούς Αντιπολεμικής Συνέλευσης και πιστεύουμε ότι θα είναι μια αποφασιστική συμβολή για ένα μαχητικό και νικηφόρο αντιπολεμικό κίνημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου