Γιάννης Ελαφρός
▸ Συμπράξεις συμφερόντων θα ιδρύσουν τα «μη κερδοσκοπικά» ΑΕΙ
Με πυκνές δόσεις παραπληροφόρησης, ο κρυπτόμενος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε την Τετάρτη 7/2 το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, το οποίο προωθεί τη συνολική αντιδραστική αναμόρφωση της εκπαίδευσης, με κριτήριο την εμπορευματοποίηση, την επιχειρηματική λογική και την ύψωση νέων ταξικών τειχών για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ο υπουργός μιας κυβέρνησης που ορκίζεται στη νομιμότητα δεν δίστασε να μιλήσει για ««επίκαιρη ανάγνωση του άρθρου 16 του Συντάγματος»(!), λες και το Σύνταγμα είναι έργο τέχνης, που επιτρέπει πολλαπλές αναγνώσεις. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης δείχνουν που έχουν γραμμένους και τους νόμους και τα συντάγματα, όταν πρόκειται για τα συμφέροντά τους. Ταυτόχρονα, ο Κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που προκύπτουν για την Ελλάδα από το «ενωσιακό δίκαιο» της ΕΕ αλλά και την GATS (Γενική Συμφωνία για τις συναλλαγές στις υπηρεσίες), δείχνοντας πόσο σημαντικό είναι να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω της δημιουργίας Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Το ΝΠΠΕ θα είναι «νομικό πρόσωπο ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αποκλειστικό στόχο την παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης». Ο τρόπος που περιγράφεται η δημιουργία των ΝΠΠΕ παραπέμπει σε σύμπραξη με ντόπια συμφέροντα για έμμεση κερδοσκοπία.
«Η συμμετοχή του μητρικού ιδρύματος ορίζεται είτε με απευθείας συμμετοχή του επί του κεφαλαίου ίδρυσης είτε μαζί με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα μέσω συμφωνιών ακαδημαϊκής συνεργασίας, που θεμελιώνουν τη σχέση εποπτείας του μητρικού ιδρύματος επί του παραρτήματός του». Μιλάμε για μια απλή «σχέση εποπτείας» και δημιουργία νέων εταιρειών, όπως συμβαίνει με τη σύμπραξη του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τη CVC, την εταιρεία που ελέγχει μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα υγείας για τη δημιουργία ιδιωτικής ιατρικής σχολής! Η αναγνώριση των πτυχίων θα γίνεται αυτόματα από το υπουργείο Παιδείας, όπως και η πελατεία, αφού η παραπλανητική αναφορά του Κ. Πιερρακάκη στην εισαγωγή στα «μη κερδοσκοπικά» με το 80% της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (γιατί 80%;) κρύβει πως αναφέρεται στην ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου και όχι της σχολής. Χωρίς καμία διάθεση υποστήριξης του κόφτη της ΕΒΕ, αλλά για να φανεί ο ταξικός και υποκριτικός χαρακτήρας του ν/σ, είναι εύστοχη η ατάκα πως στην ιδιωτική Ιατρική θα μπαίνεις με 10.000 μόρια και 100.000 ευρώ.
Ο Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε, επίσης, πως μέσα στις επόμενες βδομάδες θα κυρωθεί από τη βουλή και η Σύμβαση της Λισαβόνας (άλλο ένα «δώρο» της ΕΕ) , με την οποία θα υπάρξει ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων (της αρπαχτής) στην Ελλάδα!
Ακαδημαϊκή αναγνώριση και των κολεγίων της αρπαχτής, δίδακτρα στα προπτυχιακά, καταρχάς για
τους αλλοδαπούς
Η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως οι ρυθμίσεις για τα «μη κρατικά» θα συνοδεύονταν από γερά μέτρα ενίσχυσης των δημοσίων ΑΕΙ. Όσα είπε ο υπουργός δεν είναι κυρίως «ψίχουλα», αλλά ώθηση προς την ακόμα μεγαλύτερη επιχειρηματικοποίηση των ΑΕΙ: Ανοίγει ο δρόμος για δίδακτρα και στα προπτυχιακά, με πρώτα «θύματα» τους αλλοδαπούς φοιτητές. Η τακτική κρατική χρηματοδότηση παραμένει μειωμένη, ακόμα και με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΥΠΕΠΘ: 157,9 εκατ. το 2013, 133,5 το 2023. Ο τρόπος κατανομής της ανά ίδρυμα αλλάζει, καθώς από το 80% με βάση αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. αριθμό φοιτητών) και 20% με βάση «επιδόσεις», πάμε στο 70%-30%. Η χρηματοδότηση είναι κυρίως μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάπτυξης, ενώ ενισχύεται η αυτονομία των ΕΛΚΕ (Ειδικοί Λογαριασμοί Έρευνας) για επιχειρηματικά παιχνίδια. Αντί για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού (εδώ αναλογούν 47 φοιτητές/τριες ανά μέλος ΔΕΠ, στην ΕΕ 13!), υποσχέθηκε μη περαιτέρω μείωση, με πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου