Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

"Ένα σχολείο για τη Γάζα": Στην Παλαιστίνη αντιπροσωπεία εκπ/κών, εκπροσώπων Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης και ΕΛΜΕ

«ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ!»
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Παλαιστίνη βρισκόμαστε ως αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών, εκπροσώπων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ.
Την πρώτη μέρα της παρουσίας μας στην Παλαιστίνη (Τρίτη 8-5-2018) συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Παιδείας, όπου συζητήσαμε την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Παλαιστίνη. Ο Υπουργός Παιδείας μας ενημέρωσε αναλυτικά για τα σχολεία που χτίστηκαν με τα χρήματα των εκπαιδευτικών σωματείων από την Ελλάδα. Ζητήσαμε από τον Υπουργό Παιδείας να ξαναχτιστεί το σχολείο έτσι ώστε οι μαθητές στις συγκεκριμένες περιοχές της Χεβρώνα να έχουν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το σπίτι της οικογένειας της Αχέντ Ταμίμι στο χωριό Nabi Saleh. Πρόκειται για την 16χρονη Παλαιστίνια η οποία βρίσκεται φυλακισμένη στις Ισραηλινές φυλακές μαζί με την μητέρα της. Η αιτία της φυλάκισής της είναι ότι χαστούκισε έναν ισραηλινό στρατιώτη, ο οποίος λίγο πριν είχε πυροβολήσει στο κεφάλι με πλαστική σφαίρα τον 15χρονο ξάδερφό της. Συναντήσαμε την οικογένειά της και κατοίκους του πολύπαθου χωριού Nabi Saleh, που αντιστέκονται ηρωικά στις επιθέσεις και στις καθημερινές προσβολές του ισραηλινού στρατού. Η συζήτηση με τον ακατάβλητο πατέρα της Αχέντ, μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα των κατοίκων του χωριού από τον ισραηλινό στρατό. Η δωδεκάχρονη ξαδέλφη της Αχεντ μας παρέθεσε αναλυτικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην προσπάθειά τους να πάνε στο σχολείο τους. Πρόκειται για μία συγκλονιστική συνάντηση που δεν αποτυπώνεται με λέξεις.
Τη δεύτερη μέρα παρουσίας μας στην Παλαιστίνη (Τετάρτη 9/5) επισκεφτήκαμε τα δύο σχολεία που χτίστηκαν στα χωριά Ζανούτα και Ραμαντίν στην περιοχή της Χεβρώνα. Μια οικονομικά υποβαθμισμένη περιοχή με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες γίνονται αφόρητες με τον καθημερινό έλεγχο στις μετακινήσεις των κατοίκων από τον ισραηλινό στρατό. Τα παιδιά αυτών των χωριών, πριν χτιστούν τα σχολεία, αναγκάζονταν να περπατάνε χιλιόμετρα και για ώρες ολόκληρες μέσα από τα check points των Ισραηλινών. Το σχολείο στη Ζανούτα, το κατεδάφισαν οι έποικοι στις 9 Απριλίου του 2018 με προφανή στόχο να εκδιώξουν τους κατοίκους από το χωριό τους. Έκτοτε οι 46 μαθητές του σχολείου κάνουν μάθημα στο ύπαιθρο κάτω από τον καυτό ήλιο ή τη βροχή. Το σχολείο στο χωριό Ραμαντίν έχει βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών του χωριού. Οι 45 μαθητές έχουν αίθουσες , ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τουαλέτες στη διάθεσή τους. Εκφράσαμε στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών την αλληλεγγύη των συναδέλφων μας και των μαθητών μας από την Ελλάδα, την απόφασή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για να ζήσουν σε μια ελεύθερη πατρίδα στη δική τους γη.
Στην αποστολή συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί:
1.Γαλάνης Γιώργος, δάσκαλος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά «η Πρόοδος». 2.Καλούσης Ακρίτας, δάσκαλος, μέλος ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Νίκαιας Πειραιά, αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής. 3.Μαρίνης Γιάννης μέλος του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστερίου). 4.Μαρούτας Γιάννης δάσκαλος, μέλος ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου- Φυλής. 5.Παντελίδης Ντίνος, μέλος ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ ΣΤ Θεσσαλονίκης « Ο Αριστοτέλης». 6.Προκόπη Αδριανή, δασκάλα, πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ « Ο Παρθενώνας». 7. Χατζέλα Δήμητρα, δασκάλα μέλος του συλλόγου εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης».
Ραμάλα, Τετάρτη 9/5/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου