Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Πεδίο της κοινωνικής αναμέτρησης με τα μνημόνια, τις κυβερνητικές δυνάμεις και την ΕΕ γίνονται αυτές τις μέρες οι κάμποι και οι αγροτικές περιοχές όλης της χώρας.
Το Δ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης    εκφράζει τη συμπαράσταση των καθηγητών στον δίκαιο αγώνα των αγροτών ενάντια στο   ασφαλιστικό νομοσχέδιο και την υπερφορολόγηση τους.
Η άγρια φορολόγηση,  οι τεράστιες εισφορές ,το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, αλλά και η θηλιά που διαρκώς σφίγγει για τη φτωχή αγροτιά από τις διατάξεις της ΚΑΠ, και την πριμοδότηση των μεγάλων αγροτοδιατροφικών κολοσσών που προωθεί η Ε.Ε., απειλούν να αλλάξουν το χάρτη συνολικά στην παραγωγή, με συνέπειες, όχι απλά για τους αγρότες, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
 Στόχος τους είναι η συγκέντρωση της γης στα χέρια επιχειρηματικών κύκλων, μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο παραγωγής και επιβίωσης για την πλειοψηφία των αγροτών, και υπαγωγή των αγροτών είτε σε εργάτες γης είτε σε ένα νέο ποτάμι ανεργίας και μετανάστευσης.

Γ', Δ', Ε' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Όλοι στον αγώνα, στις συνελεύσεις, στους δρόμους, στις απεργίες! - Εκδήλωση για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

  • Όλοι στον αγώνα, στις συνελεύσεις, στους δρόμους, στις απεργίες!
  • Όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης!
  • Μπορούμε να ανατρέψουμε τους αντιασφαλιστικους σχεδιασμούς!
Η νέα χρονιά ξεκίνησε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εξαπολύει μια σφοδρή επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε πλήρη συμπόρευση με τα συμφέροντα κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ. Με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο η κυβέρνηση κατεδαφίζει ό,τι άφησαν όρθιο από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και χτυπά μια μέγιστη κοινωνική κατάκτηση που κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες των εργαζομένων!
Η Ασφάλιση δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Κυρίως είναι το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη και την πρόνοια. Είναι η προστασία της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, η προστασία της μητρότητας, των αναπήρων, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες. Για την εργοδοσία και το κράτος το Ασφαλιστικό είναι νούμερα και υπολογισμοί κόστους, για εμάς είναι η ίδια μας η ζωή!
          Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νομοσχέδιο που προωθεί κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση:
·      Στέλνει τους εκπαιδευτικούς στα 67 χρόνια ή στα 40 χρόνια δουλειάς μέσα στην τάξη.
·      Διατηρεί, διευρύνει και εφαρμόζει όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων.
·      Σπάει τη σύνταξη σε Εθνική και αναλογική. Ικανοποιεί πάγιο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου για την απεμπλοκή του κράτους και της εργοδοσίας από την ευθύνη τους στο Ασφαλιστικό.
·      Το ποσοστό αναπλήρωσης συρρικνώνεται με αποτέλεσμα μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις.
·      Οι μειώσεις θα είναι μεγάλες και για τους νυν συνταξιούχους, μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων.
·      Οι επικουρικές συντάξεις κυριολεκτικά μπαίνουν σε πορεία εξαφάνισης.
·      Καταργείται το ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019.
·      Προβλέπεται νέα μείωση των εφάπαξ κατά 10%.
·       Δημιουργείται ένα υπέρ-Ταμείο που ενσωματώνει όλα τα Ταμεία κύριων συντάξεων, εφάπαξ και ισοπεδώνει όλες τις παροχές.

Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν!
Πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση που υπερβαίνει αντιδραστικά το νόμο Γιαννίτση, τα πορίσματα των επιτροπών «σοφών», το νόμο 3863/2010 Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Τσακίζει τους εν ενεργεία ασφαλισμένους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους ήδη συνταξιούχους, τους ανέργους, τους ελαστικά εργαζόμενους, τη νεολαία και όλα αυτά προκειμένου να μην πληρώσει το κεφάλαιο όσα έκλεψε από τη συνεχή μείωση των μισθών, τη μαύρη, απλήρωτη, ελαστική εργασία και τη συνεχή μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αυτές που ποτέ δεν αποδόθηκαν, από τις απαλλαγές και τη λεηλάτηση των αποθεματικών των ταμείων.
Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Είναι μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση, μια αγωνιώδης προσπάθεια να σώσουν τα κέρδη τους μέσα από τη δουλοποίηση των εργαζομένων.
Απαντάμε με μαζικό, λαϊκό ξεσηκωμό! Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!
Ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μείνει στα χαρτιά. Να μην τολμήσουν να τον φέρουν στη βουλή. Να εκφράσουμε την οργή μας παντού με μαζικά συλλαλητήρια, δυναμικές ενέργειες, απεργιακά βήματα και κλιμάκωση, που να μην επιτρέψει να καταπατηθεί για μια ακόμη φορά η λαϊκή θέληση.
Αγωνιζόμαστε για να γίνουν αποδεκτές οι διεκδικήσεις του κλάδου
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων και οι ρυθμίσεις των μνημονίων. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος, τα δις που αρπάχτηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ΔΝΤ.
  • Για ένα αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους εργαζόμενους, με αυξήσεις σε μισθούς και  συντάξεις για να ζούμε αξιοπρεπώς. Με δωρεάν κάλυψη υγείας, περίθαλψη για όλους. Πρόνοια και παροχές με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Όχι σύνταξη στα βαθιά γεράματα, όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού και τη μείωση του εφάπαξ. Πλήρης ασφάλιση για τους ελαστικά εργαζόμενους και τους ανέργους.               
 Αγωνιζόμαστε ενάντια σε ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας: Τη μηχανή του χρέους, τους νόμους των αγορών, τη μέγγενη της πολιτικής της ΟΝΕ και της ΕΕ, του ΔΝΤ, τα μνημόνια και κάθε κυβέρνηση που τα προωθεί. Διεκδικούμε την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου.
Όλες και όλοι συμμετέχουμε μαζικά:
·         Στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ
·         Στο παλλαϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο 30 Γενάρη στις 12.00 μ.μ., στην πλατεία  Αγίας Σοφίας που αποφάσισαν η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ και οργανώνουν η ΕΔΟΘ, οι ΕΛΜΕ και τα σωματεία.
·         Στην εκδήλωση – συζήτηση με θέμα το «αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο: οι συνέπειές του κι η απάντησή μας!»  που διοργανώνουν οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 6.00 μ.μ. στην ΕΔΟΘ με ομιλητές τον Σταυρόπουλο Τάσο, πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών και τον Μπακέλα Χρήστο, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
·         Κλείνουμε τα σχολεία. Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Γενική Απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Η νέα αντιασφαλιστική επιδρομή δεν θα περάσει !
Ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την ασφάλιση να αποσυρθεί!
Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε!
                                                                                                              
Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

Ιδρυτική συνέλευση Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης, Κυρ. 31/01/2016

Πρόσκληση στην ιδρυτική συνέλευση Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης
Κυριακή 31/01/2016 στις 17:00 στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, Κέντρο)
Προς όλους και όλες τους αναπληρωτές όλων των κλάδων, τους άνεργους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΡΑ!
Πόσα χρόνια περιμένεις διορισμό; Ή μήπως περιμένεις απλώς να γίνεις για άλλη ή για πρώτη φορά αναπληρωτής;
Είμαστε πολλοί και πολλές στην πόλη της Θεσσαλονίκης που βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Αρνούμαστε να δουλεύουμε για 3 ευρώ την ώρα σε άσχετες με το αντικείμενο μας δουλειές, ή μαύρα και ανασφάλιστα σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια. Απαιτούμε αυτό που δικαιούμαστε: πλήρη εργασιακά δικαιώματα με βάση το πτυχίο μας.
Τα σχολεία ως έχουν σήμερα χρειάζονται 27.000 διορισμούς για να λειτουργήσουν, πόσο μάλλον αν θέλουμε να λειτουργούν με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τους νόμους της αγοράς ή την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Η παιδεία υποχρηματοδοτείται, διορισμοί δε γίνονται εδώ και πέντε χρόνια και τα μνημόνια έρχονται το ένα μετά το άλλο. Τα χτυπήματα είναι πολλαπλά και σε όλους τους τομείς, από το Ασφαλιστικό, την ανασφάλιστη εργασία και την ανεργία, τις ιδιωτικοποίησεις και τόσα άλλα.
Αλλά δεν το βάζουμε κάτω! Είμαστε εδώ, ενωμένοι και ενωμένες, από όλες τις ειδικότητες και τους κλάδους, όλοι και όλες που έχουμε το δικαίωμα να μπούμε στα σχολεία και να μείνουμε! Σε καλούμε να έρθεις να παλέψουμε μαζί για το αυτονόητο δικαίωμά μας στο διορισμό, για το δικαίωμα μας στην εργασία.
Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης
(Διοικούσα Επιτροπή)

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης: Περιήγηση Μνήμης Ολοκαυτώματος. Από τις γειτονιές των ανθρώπων, στους μαρτυρικού τόπους, Κυρ. 31/1

Πρώτα ήρθαν για...
71 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς

27 Ιανουαρίου 1945. Τμήματα του σοβιετικού στρατού φτάνουν στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς και βρίσκουν αποστεωμένους 7.000 επιζώντες. Η φρίκη της “Τελικής Λύσης” είχε αρχίσει να αποκαλύπτεται πια σε όλον τον κόσμο. Πριν λίγα χρόνια αυτή η ημερομηνία ανακηρύχθηκε ως “Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και πρόληψης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας”.
            Το Άουσβιτς υπήρξε το μεγαλύτερο ναζιστικό κέντρο εξόντωσης στην Ευρώπη. Σ’ αυτό εξοντώθηκαν περίπου 960.000 Εβραίοι (ανάμεσά τους ήταν 60.000 Έλληνες Εβραίοι, 48.000 από τους οποίους Θεσσαλονικείς), 21.000 Τσιγγάνοι, 75.000 Πολωνοί αντιστασιακοί, 15.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, 15.000 κρατούμενοι από την υπόλοιπη κατεχόμενη Ευρώπη, καθώς μικρότεροι αριθμοί ομοφυλόφιλων και μαρτύρων του Ιεχωβά. Και δεν είναι μόνο το Άουσβιτς βέβαια: Μπέλζεκ, Κέλμνο, Μαϊντάνεκ, Ζομπίμπορ, Τρεμπλίνκα, Μάλι Τρόστενετς, είναι μερικοί ακόμη από τους τόπους μαρτυρίου για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που βασανίστηκαν και θανατώθηκαν επειδή οι ναζί τους θεωρούσαν εχθρούς και υπανθρώπους.
Στο έγκλημα αυτό οι ναζί βρήκαν σε όλη την ήπειρο πρόθυμους συνεργάτες. Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη με την πολυπληθή εβραϊκή κοινότητα και τη δραστήρια και οργανωμένη εργατική τάξη, δεν αποτέλεσε φυσικά εξαίρεση. Ήδη πριν τον πόλεμο είχαν αναπτυχθεί στην πόλη μας εθνικιστικές οργανώσεις, όπως η ΕΕΕ, με κύρια ιδεολογία τον αντισημιτισμό και τον αντικομμουνισμό, έχοντας τη στήριξη του κρατικού μηχανισμού. Η σταθερή αντισημιτική στάση μερίδας του Τύπου και, κυρίως, το πογκρόμ στον συνοικισμό Κάμπελ (του οποίου τόσο οι φυσικοί –όσοι εντοπίστηκαν– όσο και οι ηθικοί αυτουργοί αθωώθηκαν) αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια αυτής της κατάστασης. Πολλοί απ’ αυτούς τους προπολεμικούς εθνικιστές στρατεύτηκαν στα τάγματα ασφαλείας, διαδραματίζοντας -μεταξύ άλλων- ενεργό ρόλο και στην εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων. Παράλληλα, ο διάχυτος αντισημιτισμός της ελληνικής κοινωνίας και η απάθεια ενός μεγάλου μέρους της απέναντι στο δράμα των Ελλήνων Εβραίων συντέλεσαν από τη μεριά τους στο να φτάσει αυτή η εξόντωση σε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη ως προς τον προπολεμικό εβραϊκό πληθυσμό της χώρας.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ο εθνικός διάλογος για την παιδεία έχει ήδη ολοκληρωθεί

alys1 
του Γιώργου Καλημερίδη 

Με βάση και την εμπειρία των τελευταίων τριάντα χρόνων, ισχυρίζομαι εξαρχής ότι είναι αδύνατον να υπάρξει στην πραγματικότητα εθνικός διάλογος για την παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα. Για δύο κύριους λόγους.

Πρώτον, η εκπαίδευση δεν είναι, παρά τις ποικίλες μυστικοποιήσεις, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, “εθνική υπόθεση”, αλλά αντίθετα συνιστά ένα πολιτικό διακύβευμα γύρω από το οποίο προωθούνται διαφορετικά ταξικά προσδιορισμένα, ασφαλώς, μορφωτικά προγράμματα. Δεν έχει υπάρξει επομένως ποτέ, ούτε πρόκειται να υπάρξει, ένα υπεραταξικό μοντέλο εκπαίδευσης που μπορεί να μας το αποκαλύψει κάποια υποτιθέμενα ανεξάρτητη και αντικειμενική παιδαγωγική επιστήμη . Η ιστορία του ελληνικού σχολείου, αλλά και κάθε εκπαιδευτικού συστήματος, είναι μια ιστορία πολύ σκληρών παιδαγωγικών, ιδεολογικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ διαφορετικών εκπαιδευτικών και πολιτικών ρευμάτων. Οι ιστορικοί που πρωταγωνιστούν και διευθύνουν, στις μέρες μας, το σημερινό εκπαιδευτικό διάλογο μπορούν πολύ εύκολα νομίζω να μας το επιβεβαιώσουν. Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της μεταφυσικής του θετικισμού -τεχνοκρατισμού.

Δεύτερον, σε οποιοδήποτε διάλογο, απαραίτητο στοιχείο είναι η απόλυτη ισοτιμία μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στη διαδικασία του και ασφαλώς η ισοτιμία ισχύει και στην τελική σύνθεση των συμπερασμάτων και των απολήξεων του διαλόγου. Στα πλαίσια του αστικού κράτους και των άνισων σχέσεων εξουσίας μεταξύ των διαφορετικών εμπλεκόμενων φορέων δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπάρξει ισότητα σε όλες τις παραμέτρους. Τον τελικό λόγο τον έχει αυτός που κατέχει την εξουσία και σίγουρα αυτός δεν είναι ούτε το εκπαιδευτικό κίνημα, ούτε οι εργαζόμενοι ή η νεολαία. Πόσο μάλλον όταν η συζήτηση αναπτύσσεται πάνω στο έδαφος των προαπαιτούμενων του Μνημονίου 3 και σε μια συγκυρία επίθεσης του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας και στο κοινωνικό κράτος.

Π. Βαϊνάς: Το ασφαλιστικό είναι η «μάχη των μαχών»

«Αν δεν βάλει το εργατικό κίνημα στον πυρήνα της πάλης του, την ρήξη και την σύγκρουση με την ΕΕ και την ευρωζώνη, καταλαβαίνετε ότι οι κινητοποιήσεις πλέον θα μοιάζουν περισσότερο σαν μια απλή διαμαρτυρία», τονίζει στο Πριν ο Παντελής Βαϊνάς, εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Τι ακριβώς επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, στο όνομα της μη βιωσιμότητας του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος;

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορούν να μιλάνε για την μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, όταν δεν γίνεται απολύτως τίποτα για την τεράστια ανεργία που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην χώρα. Πολύ περισσότερο δε, όταν δεν γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης καμία κουβέντα για την μεγάλη ληστεία στα αποθεματικά των ταμείων, όταν και «χάθηκαν» τα προηγούμενα χρόνια 70 με 80 δισ. ευρώ με τα δανεικά και αγύριστα, με το PSI και το χρηματιστήριο. Παράλληλα, πώς γίνεται την στιγμή που ο ελληνικός λαός πληρώνει, χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να μην διατυπώνεται έστω η σκέψη και για ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, με την επιστροφή των κλεμμένων; Από εκεί και πέρα, ο πυρήνας της αντι-ασφαλιστικής αυτής μεταρρύθμισης, αν και μάλλον την αδικεί ο συγκεκριμένος όρος, αφού εδώ έχουμε να κάνουμε με πραγματική «λαίλαπα», είναι η πλήρης διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, με την όποια κοινωνική του υπόσταση είχε μέχρι σήμερα. Το κράτος ουσιαστικά αποσύρεται από την εγγύηση της σύνταξης και οδηγούμαστε σε ένα ασφαλιστικό το οποίο κυρίως έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, όπου ο κάθε εργαζόμενος ουσιαστικά δεν θα παίρνει όσα δικαιούται, με βάση αυτά που έχει πληρώσει. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου ενισχύει και προτρέπει τον κόσμο να μπει στην λογική της ιδιωτικής ασφάλισης.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να μειωθούν καθόλου οι συντάξεις, πόσο αληθινό είναι;

Πρόκειται για ακόμη μια απάτη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα από όλα, όποιος βγαίνει στην σύνταξη από το 2016 και μετά, τα ποσοστά αναπλήρωσής του θα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Σκεφτείτε ότι με 35-36 χρόνια εργασίας, το ποσοστό αναπλήρωσης κυμαίνεται από 39% έως 45%, για περισσότερα χρόνια εργασίας. Όταν παλαιότερα μιλούσαμε για 90% και με τον προηγούμενο νόμο κοντά στο 70%. Αυτό αποδεικνύει ότι οι συντάξεις από εδώ και πέρα θα είναι πολύ χαμηλές. Ακόμα και με την περιβόητη εθνική σύνταξη, η οποία δεν ξέρουμε πόση θα είναι ακριβώς, ενώ ακούγεται ότι θα μπουν και εισοδηματικά κριτήρια. Δεν ξέρουμε ούτε ποιοι και πότε θα την παίρνουν, μπορεί να την παίρνουν στα 67, ενώ η 15ετία που είναι ο χρόνος για την κατοχύρωσή της μπορεί να γίνει 20ετία. Για τους νυν συνταξιούχους τώρα, προσπαθούν να δημιουργήσουν την πλάνη ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις. Υπάρχουν όμως, καθώς θα γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, σε όλο τον εργάσιμο βίο, το οποίο δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει. Το πιο πιθανόν είναι να υπάρξουν άμεσες και κάθετες μειώσεις. Και επίσης έχουμε και το θέμα των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες είναι πλέον στον αέρα. Θα υπάρξουν λοιπόν μειώσεις στους συνταξιούχους και σε σχέση με το επικουρικό κομμάτι και τα μερίσματα που λαμβάνουν. Έχουμε να κάνουμε στην κυριολεξία με ένα ασφαλιστικό «λαίλαπα».

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Παρεμβάσεις στο δημόσιο: Η πρόταση μας στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ για το πρόγραμμα δράσης (19/1/2016)

1. Στάση εργασίας για όλο το δημόσιο στις 21 /1 από της 11πμ μέχρι τέλος ωραρίου και μαζική συγκέντρωση – παράσταση στο υπουργείο εργασίας για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος - πρόταση της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του 5μηνιτη προς το εργασίας και εσωτερικών με αιχμή την κατάργηση των προγραμμάτων σύγχρονης δουλείας, την τιμωρία των υπευθύνων και την αποζημίωση της οικογένειας του θύματος.
2. Κάλεσμα 23 /1 για την συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ και όλων των συνδικάτων στα συλλαλητήρια του Σαββάτου.
3. Νέα κινητοποίηση 28 /1 με πανεργατική στάση εργασίας από τις 11πμ. Και 48ωρος αποκλεισμός των υπουργείων εργασίας και οικονομικών.
4. Οργάνωση συλλαλητηρίων 30 /1 σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
5. Προειδοποιητική 24ωρη πανεργατική απεργία 4 /2.
6. 48ωρη πανεργατική απεργία με το που επιχειρήσει η κυβέρνηση να το φέρει προς συζήτηση στην βουλή και κλιμάκωση με όλα τα μέσα στην συνέχεια για την αποτροπή ψήφισης του.
Ταυτόχρονα αποφασίζουμε:
Α. Όσο η κυβέρνηση έχει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα προς συζήτηση δεν συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία συναντήσεων - συζήτησης και για οποιοδήποτε θέμα και με την κυβέρνηση και τους υπουργούς της.
Β. Καλούμε κάθε ομοσπονδία και σωματείο του δημοσίου την επόμενη περίοδο να μπλοκάρει με οποιαδήποτε τρόπο τις διοικητικές , οικονομικές και άλλες λειτουργείες με κάθε μέσο που κρίνουν τις λειτουργείες του κράτους.
Γ. Να συνδέσουμε τους αγώνες μας με άλλες κοινωνικές ομάδες πχ. αγρότες κ.λ.π, την νεολαία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νόμο όχι στη βάση χώρου κλάδου ομάδας για εξαίρεση αλλά ενάντια στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης συνολικά.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Συγκέντρωση και Πορεία στη Δυτική Θεσ/νίκη ενάντια στο ασφαλιστικό τερατούργημα


Επιστολή της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς τις δυνάμεις της αριστεράς για κοινή δράση στο μέτωπο του ασφαλιστικού

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέστειλε την επιστολή που ακολουθεί στα κόμματα και τις οργανώσεις της μαχόμενης αριστεράς. Η επιστολή ζητά κοινή δράση στο μέτωπο του ασφαλιστικού, με συγκεκριμένο περιεχόμενο και σκοπό την ανατροπή της αντιασφαλιστικής επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Για το σκοπό αυτό η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητά συνάντηση με την ΚΕ του ΚΚΕ, το Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ, το ΕΕΚ, το ΚΚΕ μ-λ, το Μ-Λ ΚΚΕ, την ΟΚΔΕ, την Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, την Ένωση Δικαίων, τον Εργατικό Αγώνα, τον Σύλλογο Κορδάτο, το Ξεκίνημα και την νεολαιίστικη οργάνωση Kill Tina.
 
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Κ.Σ.Ε. ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αγαπητοί-ές σύντροφοι-ισσες,
Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμά ότι η «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» που προωθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το «κουαρτέτο» ΕΕ-ΕΚΤ-ΕΜΣ-ΔΝΤ, στο πλαίσιο των τριών μνημονίων και των αντίστοιχων δανειακών συμβάσεων, επιχειρεί να επιφέρει μια βαθύτερη και ποιοτική αντιδραστική τομή υπέρ του κεφαλαίου για την υπέρβαση της κρίσης του, με μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την εργασία, το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία και γενικότερα τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Στην κατεύθυνση αυτή, το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, τα κόμματά τους, οι εργοδοτικές ενώσεις, τα καθεστωτικά ΜΜΕ, οι παρατάξεις τους στους εργασιακούς χώρους κ.α., παρά τις επιμέρους διαφορές τους, συνασπίζονται στην κατεύθυνση της επιβολής της ουσίας αυτής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες της, ουσιαστικά ευθυγραμμίζεται με το κεφάλαιο και την ΕΕ.
Εκτιμούμε ότι η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οι γραφειοκρατικές ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα δεν μπορούν ή και δεν θέλουν να οργανώσουν και να κλιμακώσουν ένα νικηφόρο αγώνα.
Εκτιμούμε, όμως ότι, κάτω από προϋποθέσεις, το εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να μπλοκάρει αυτήν την επίθεση (όπως το έχει καταφέρει και στο παρελθόν) και να την ανατρέψει: Με στήριξη των αγώνων που ξεσπούν και ξεπερνούν τον «εθιμοτυπικό» χαρακτήρα και τη γραφειοκρατία. Με άμεση πολύμορφη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ξεκινώντας από απεργίες με στόχο να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το καταθέσει. Με αγώνα και απεργίες διαρκείας ακόμα κι αν το φέρει ή το περάσει στη Βουλή, για να αναγκαστεί να το αποσύρει υποχωρώντας στον πανεργατικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Να μην περάσει το κυβερνητικό τερατούργημα! Δημόσια-αξιοπρεπή περίθαλψη και σύνταξη για όλους



Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ/ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ / ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ / ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, κόβει βάναυσα τις συντάξεις και ενοποιεί τους ασφαλισμένους στην εξαθλίωση. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι η αφετηρία της «διαπραγμάτευσης» με το κουαρτέτο. Αν είναι αυτή η «αφετηρία» της κυβέρνησης καταλαβαίνουμε πόσο χειρότερη θα είναι η κατάληξη...
Πρόκειται για βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση» που συνεχίζει επάξια την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Βασική φιλοσοφία του νομοσχέδιου: Ο καθένας είναι «υπεύθυνος για την ασφάλισή του». Αν έχεις περάσει περιόδους στην ανεργία, την μαύρη και ελαστική εργασία, ας πρόσεχες! Ίσως  πάρεις κάποια στιγμή, στα βαθιά γεράματα, μία «σύνταξη» 300 ευρώ.
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο αφήνει άθικτο -και «χτίζει» πάνω σε αυτό- το αντιδραστικό μνημονιακό πλαίσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (Νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη κλπ).
Το σχέδιο της κυβέρνησης θα οδηγήσει τους νέους-κυρίως- εργαζόμενους στη  μαύρη και αδήλωτη εργασία και θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς στις σημερινές συνθήκες της μακρόχρονης ανεργίας και της ελαστικής εργασίας κανείς δεν θα προσδοκά να συμπληρώσει  40 χρόνια ασφάλισης για να πάρει μια κάποια σύνταξη!

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Α.        «ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

1.            Η πρόταση προβλέπει μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από 15 έως 30% για την μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων, αλλά και των ήδη συνταξιούχων.

Η μείωση των συντάξεων προέρχεται από α) την πολύ χαμηλότερη βάση υπολογισμού των «συντάξιμων αποδοχών», καθώς υπολογίζονται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, β) από το χαμηλότερο «ποσοστό αναπλήρωσης» που πέφτει στο 46% (από 70% που ήταν πριν και 90% παλιότερα), στην «αναλογική σύνταξη» για 40 χρόνια δουλειάς. γ) από την σαρωτική κατάργηση όλων των ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η κατώτερη σύνταξη. Ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα των 384 € μικτά δεν δίνεται ολόκληρο παρά με την συμπλήρωση των 67 ετών (μέχρι τότε περικόπτεται κατά 6% τον χρόνο), ενώ μειώνεται κατά 25% ακόμα και στα άτομα με αναπηρία άνω του 67%! Για τους ήδη συνταξιούχους καταργείται η 13η και 14η σύνταξη όπου ίσχυε –και η κυβέρνηση έχει το θράσος αν λέει ότι δεν μειώνει τις συντάξεις.

2.            Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% έως και 30% σε κάποιες περιπτώσεις ώστε να  εξοικονομηθούν άμεσα περίπου 200 εκατ. ευρώ.  Στο μέλλον θα υπολογίζονται με βάση τα «δημογραφικά δεδομένα» και το «προσδόκιμο επιβίωσης», άρα θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.

3.            Περικοπή και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Θεσπίζονται ψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 φτωχοί συνταξιούχοι, με στόχο να «εξοικονομηθούν» 223 εκατ. ευρώ, μεταβατικά μέχρι την οριστική κατάργησή  του το 2019.

4.             Μεγάλες πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου. Μείωση έως  40% στα μερίσματα του Δημοσίου ώστε να  μειωθεί η δαπάνη κατά 146 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ  ώστε να μειωθεί η δαπάνη κατά 87 εκατ. ευρώ.

Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
5.            Το νομοσχέδιο οδηγεί σε αύξηση των χρόνων που απαιτούνται για σύνταξη, (κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το δημόσιο ή άλλων ευνοϊκών διατάξεων των επιμέρους ταμείων). Δεν είναι μακριά η στιγμή που στις σχολικές αίθουσες θα βλέπουμε νηπιαγωγούς ετών 70, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι πρακτικά υποχρεώνονται σε «πρόωρες» συντάξεις πείνας.

Γ. ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»
6. Το νομοσχέδιο προβλέπει συντριπτικά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με «μπλοκάκι».  Αθροιστικά το άθροισμα των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι αυτοί ανέρχεται στο 38,5% του εισοδήματός τους! Σε συνδυασμό με τα σφαγιαστικά φορολογικά μέτρα (26% από το πρώτο ευρώ) είναι προφανές ότι οι νέοι επιστήμονες που δουλεύουν με ΔΠΥ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγούνται σε καταστροφή. Τα ίδια ισχύουν και για τους αγρότες, με τριπλασιασμό των εισφορών!
Δ.        ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΛΑΤΗ
7.         Αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα (1,0 μονάδα για εργοδότες και 0,5 μονάδα για εργαζόμενους) για να εξασφαλιστούν πόροι  346 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργοδότες θυσιάζουν προσωρινά ένα ελάχιστο μέρος της τεράστιας μείωσης 4,9% των εργοδοτικών εισφορών της κυβέρνησης Σαμαρά προκειμένου να στηρίξουν πολιτικά την κυβέρνηση στο πέρασμα του ασφαλιστικού. Ουσιαστικά όλο το βάρος πέφτει στους εργαζόμενους.

ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ!
Η κυβέρνηση παπαγαλίζει τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο! Σε «5 χρόνια δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις», γιατί υπήρχαν «υψηλές συντάξεις και ανισορροπίες» -κατά το «μαζί τα φάγαμε» του αλησμόνητου κ Πάγκαλου.  Όλοι ξέρουμε ότι τα ταμεία από την αδιανόητη κλεψιά στα αποθεματικά τους, που γίνεται εδώ και δεκαετίες τώρα. Από τα θαλασσοδάνεια που έδιναν στις τράπεζες ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο, τα 70 δισ. ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δισ. που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και αυτά που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Από την εφιαλτική ανεργία, που δημιουργεί και γιγαντώνει η κρίση του καπιταλισμού σε όλον τον κόσμο. Από την τεράστια εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τα πεντάμηνα και τα Stage ακόμη και στον δημόσιο τομέα.
Από όλα αυτά το μόνο με το οποίο ασχολείται η κυβέρνηση είναι να τσακίσει την «ασφαλιστική δαπάνη» κατά 1,8 δισ. ευρώ, τσακίζοντας τη ζωή μας.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η κυβέρνηση «απειλεί» ότι αν δεν περάσει το ασφαλιστικό θα «διακοπεί το πρόγραμμα» και θα «πέσει». Σπουδαία απειλή! Παλεύουμε να διακοπεί το καταστροφικό αυτό πρόγραμμα και ας βγει η κυβέρνηση  σε πρόωρη σύνταξη!

Οι ανάγκες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού είναι σε πλήρη αντίθεση με τη βάρβαρη λογική του κεφαλαίου, του «κουαρτέτου» και των κυβερνήσεων του. Η κοινωνική ασφάλιση, η περίθαλψη, η αξιοπρεπής σύνταξη είναι κοινωνικά δικαιώματα. Παλεύουμε να πάρουμε πίσω τον πλούτο που παράγουμε, που όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει τόσο πιο γρήγορα συγκεντρώνεται στα χέρια  του κεφαλαίου.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΚΑΝ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ- ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΡΑ!
Η διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων εδώ και 3 δεκαετίες. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιβάλει αυτά που θέλανε οι καπιταλιστές, παρά τα χτυπήματα που έφεραν στην κοινωνική ασφάλιση, εξαιτίας των αγώνων του εργατικού κινήματος. Τι ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σήμερα.

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο μπορεί και πρέπει να μπλοκαριστεί και να μην ψηφιστεί  με την δύναμη ενός πανεργατικού - παλλαϊκού ξεσηκωμού. Με άμεση κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια, 48ωρη απεργία και παραπέρα κλιμάκωση τώρα, με στόχο να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το καταθέσει, αλλά ακόμα κι αν το φέρει και το περάσει στη Βουλή να αναγκαστεί να το αποσύρει.
ίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αγωνιστούμε να απαλλαγεί η κοινωνική
ασφάλιση και η ζωή μας απ’ ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:
* Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των
ταμείων. Γι’ αυτό απαιτούμε: πλήρης διαγραφή του χρέους.
* Από  τους  «ισοσκελισμένους  προϋπολογισμούς»,  στο  βωμό  των   οποίων  θυσιάζονται  οι  κοινωνικές
δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. Γι’ αυτό απαιτούμε: αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση
της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών.
* Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο
όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι’ αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω
τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.
* Από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης», που θέλουν μια τυπικά ή
ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, με τη μείωση της εισφοράς τους ή κάλυψή της από το κράτους (δηλ. απ’
τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας).
*  Από  τη   μέγγενη   του   ευρώ  και   της   ΕΕ,   που  βρίσκονται  -χρόνια   τώρα,   αλλά   και  στην   εποχή   των
μνημονίων-   πίσω   από   κάθε   αντιασφαλιστικό   μέτρο.   Γι’   αυτό   απαιτούμε:   μη   εφαρμογή   των
αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Ρήξη/έξοδο από ευρώ και ΕΕ.
* Από τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αγωνιστούμε να απαλλαγεί η κοινωνική
ασφάλιση και η ζωή μας απ’ ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:
* Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των
ταμείων. Γι’ αυτό απαιτούμε: πλήρης διαγραφή του χρέους.
* Από  τους  «ισοσκελισμένους  προϋπολογισμούς»,  στο  βωμό  των   οποίων  θυσιάζονται  οι  κοινωνικές
δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. Γι’ αυτό απαιτούμε: αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση
της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών.
* Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο
όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι’ αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω
τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.
* Από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης», που θέλουν μια τυπικά ή
ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, με τη μείωση της εισφοράς τους ή κάλυψή της από το κράτους (δηλ. απ’
τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας).
*  Από  τη   μέγγενη   του   ευρώ  και   της   ΕΕ,   που  βρίσκονται  -χρόνια   τώρα,   αλλά   και  στην   εποχή   των
μνημονίων-   πίσω   από   κάθε   αντιασφαλιστικό   μέτρο.   Γι’   αυτό   απαιτούμε:   μη   εφαρμογή   των
αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Ρήξη/έξοδο από ευρώ και ΕΕ.
* Από τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί
Παλεύουμε για ένα δημόσιο, αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα:
1.            Να ηττηθεί η αντιδραστική ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των αστικών μνημονιακών κομμάτων και των ΕΕ-ΕΚΤ-ΕΜΣ-ΔΝΤ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και τα μνημόνια.
2.             Η ασφάλιση είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα. Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, με δικαίωμα πρόσβασης σε όλους χωρίς προϋπόθεσες.
3.            Κατώτερη σύνταξη ίση με το βασικό μισθό.  Ανατροπή όλων των περικοπών από το 2009 και μετά σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
4.             Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες (55 για τις γυναίκες), ή στα 30 χρόνια εργασίας. Σύνταξη στα 55 (50 για τις γυναίκες)  για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Μόνο με την μείωση των ορίων συνταξιοδότησης  μπορεί να υπάρξει άμεση μεγάλη άμεση μείωση της ανεργίας.
5.            Πλήρης ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη για κάθε άνεργο, ή εργαζόμενο με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης και ελαστικής εργασίας.
6.            Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους. Κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
7.            Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος.
8.            Προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών. Όχι στα μέτρα εξόντωσής τους.
9.            Νομιμοποίηση και ίσα ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα για τους μετανάστες.
10.         Ενιοποίηση των δικαιωμάτων όλων προς τα πάνω! Όχι στην διάλυση / κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων για την εξαθλίωση όλων μας!
11.         Όχι στην τραπεζική / επιχειρηματική κλεψιά των αποθεματικών. Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
Ο αγώνας για ένα αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα συνδέεται άρρηκτα με μια συνολική πολιτική σύγκρουσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Η εμπειρία του δημοψηφίσματος έδειξε ότι μέσα στο κλουβί της ευρωζώνης και της ΕΕ δεν μπορεί να καταργηθεί το μνημόνιο. Γι’ αυτό απαιτείται:
-       Απαλλαγή από τη μηχανή του «δημόσιου» χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Παύση πληρωμών-μονομερής πλήρη διαγραφή του χρέους.
-       Ρήξη και έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ.
-       Ρήξη με τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των «επενδυτών» που επιδιώκουν την ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
-       Εργατικός έλεγχος στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις που μπορεί να εξασφαλίσει ότι εργοδότες και κράτος πληρώνουν τις εισφορές τους και δεν ρημάζουν τον ιδρώτα μας και τα ταμεία μας.

Μπορούμε να νικήσουμε! Να έχει και ο Τσίπρας την τύχη του Γιαννίτση και των πολιτικών του φίλων!